Meerjarige aanbestedingen en bijkomende problematiek

 

Meerjarige aanbestedingen en bijkomende problematiek

In (meerjarige) aanbestedingen zit de onzekerheid van de economische ontwikkelingen en aanpassingen in CAO’s die wettelijk dwingend zijn.  

Als je in de aanbesteding geen voorziening hebt (bijvoorbeeld: indexering, tariefswijziging, veranderende werkzaamheden) leidt dit snel tot tegengestelde belangen en voortijdige beëindigingen. Niet omdat beide partijen dat willen, maar omdat het financieel niet te continueren is. Voor de leverancier niet vanwege de kosten en voor de klant niet vanwege de kosten en de kaders van de aanbesteding.  

Veel mensen onderkennen dit niet, maar het is wel een issue.  

Voorbeeld: Klant wordt geconfronteerd met de vraag/eis tot tariefsverhoging. Hoe ga je daar mee om binnen de mogelijke kaders? 

  • Blijf aanbestedingen waarin geen duidelijkheid gegeven wordt over financieel impact hebbende overheidsbesluiten, bevragen om toch hierover iets op te nemen.  

Wat zal er gebeuren met aanbestedingen? 

Gaan partijen niet meer aanbieden of gooien partijen de tarieven op voorhand omhoog om de latere (mogelijke) schade op te vangen? Het gevolg daarvan is dat de aanbesteder op voorhand teveel betaalt en de inhuur duurder uitvalt dan nodig was als er geen schade ontstaat. 

Tip: in de aanbesteding opnemen dat indexering conform CBS van toepassing is.  

Lees ook de andere blogs:

This is the title

ADVIES NODIG?

Laat je gegevens achter en wij contacten je binnen 24 uur.

    Comments are closed.